Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Archos 70c Titanium: "Ευχαριστούμε για τα €19,90 - Καλώς ήρθατε στο 2011!"


Δεν ξέρω αν το 'χεις καταλάβει... Τα Σαββατοκύριακα ΠΡΕΠΕΙ να ψάχνουμε για web offers. Είναι λες και κάποια καταστήματα σκέφτονται "Λογικά ο κόσμος είναι online και χαζεύει το site μου. ΤΕΛΕΙΑ, ΑΣ ΞΕΣΤΟΚΑΡΩ".

Shopping την Κυριακή...


Αυτή η Κυριακή ξημέρωσε, λοιπόν, με ένα Archos 70c Titanium από τον Κωτσόβολο στα €19,90.

Η μόδα νομίζω ξεκίνησε με τα Crazy Sundays του eShop.gr που όλο και κάτι ενδιαφέρον θα έχουν για να ξοδέψεις 10-20 ευρώ σε κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, τσεκάρω καθημερινά το section του Insomnia.gr για τις Προσφορές. Ακόμα συχνότερα το τσεκάρω τα Σαββατοκύριακα. Γιατί;

Γιατί αρχές Μαΐου, ένα Σάββατο βγήκε σε προσφορά από την Vodafone το Nexus 6 στα €349, και το LG G Flex2 στα €299. Εγώ ο άχρηστος κοιμήθηκα όμως -Σάββατο βράδυ και, ναι, κοιμήθηκα χωρίς ίχνος ντροπής 23 χρονών μαντράχαλος, οπότε έχασα την προσφορά. Έλα όμως που η Wind την αμέσως επόμενη Κυριακή έβγαλε το Nexus 6 στα €299, προσφορά την οποία και πρόλαβα. Χα!

Το χρονικό


Έτσι πρόλαβα και την σύντομη προσφορά του Κωτσόβολου για το tablet Archos 70c Titanium. Παρήγγειλα δύο κομμάτια. Ένα από το Megastore Βουλιαγμένης, και ένα από το Megastore Αλίμου.

07/06/2015 10:05 : Μόλις παρήγγειλα ένα κομμάτι με παραλαβή από το κατάστημα Αλίμου.

07/06/2015 10:12 : “Ας παραγγείλω άλλο ένα από άλλο κατάστημα, δεν χάνω τίποτα.“ #yolo

08/06/2015 10:15 : Κάποιος παρήγγειλε δύο από ένα μαγαζί και του είπαν πως αντιστοιχεί ένα τεμάχιο ανά πελάτη. -_- Not cool, Κώτσο. Not cool.

08/06/2015 11:07 : Μόλις με πήραν κι εμένα από την Εξυπηρέτηση πελατών για να με ενημερώσουν σχετικά με το “ένα τεμάχιο ανά πελάτη”. Παρ’ όλ’ αυτά κάποιοι παρέλαβαν κανονικά δύο τεμάχια. Whatever.

08/06/2015 12:10 : Παρέλαβα κανονικά το κομμάτι από το Megastore Αλίμου. Αφού έλεγξε η κοπέλα ότι ισχύει η τιμή (γιατί όπως μου είπε είχε γίνει λάθος στο σύστημα και το Σάββατο και είχε επικρατήσει πανικός -δεν ρώτησα με τι προϊόν), μου έδωσε το tablet και πλήρωσα κανονικά.

08/062015 17:30 : Τελικώς, αντιστοιχεί ένα τεμάχιο ανά παραγγελία και όχι ανά πελάτη. Έτσι, πήρα και το δεύτερο tablet μετά από λίγη ταλαιπωρία.

Τέλος καλό όλα καλά με τις παραλαβές, αφού έφυγε μισή μέρα...

To Tablet


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα προϊόντος στο site της Archos, το 70c Titanium έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Επεξεργαστής: Rockchip RK3026  Dual-core @ 1GHz
Μνήμη RAM: 512MB
Αποθηκευτικός χώρος: 8GB
Γραφικά: Mali 400 MP4 Dual-core
Οθόνη: 7" IPS 1024 x 600
Λειτουργικό: Android 4.4.4 KitKat με Google Play
Κάμερα: εμπρόσθια 0.3MP
Μπαταρία: 2500mAH
USB με OTG υποστήριξη

Όχι GPS, όχι Bluetooth. Σιωπή. 20 ευρώ.

Πριν την παραλαβή


07/06/2015: Μην ξεγελιέσαι, πρόκειται για συνειδητοποιημένη αγορά. Ένα tablet με 512MB μνήμη θα σέρνεται και το ξέρεις. Δεν παίρνεις τέτοια tablets για να κάνεις σοβαρή δουλειά. Οι περισσότεροι φορτώνουν παιχνίδια ή βάζουν YouTube σε πιτσιρίκια για να περνάει η ώρα τους.

Φαντάζομαι όμως αν και τόσο φτηνό tablet θα είναι ικανό να φέρει εις πέρας απλές λειτουργίες όπως:

  • σερφάρισμα με 1-2 tabs ανοιχτά
  • διάβασμα blogs στο Feedly
  • διάβασμα άρθρων που έχω αποθηκεύσει στο Pocket
  • χαζά παιχνιδάκια τύπου Sudoku, 2048, Crossy Road, AdventureCapitalist, κτλ. Δεν μιλάω καν για Subway Surf ή Asphalt 8 που σε πεθαίνουν στο stutter και με μέτριων επιδόσεων tablets, όπως το Lenovo A3500-FL της αδερφής μου...

Σε τελική ανάλυση, το hardware του είναι τόσο 2010-2011 που το tablet εμπίπτει στην κατηγορία “old Android tablet”, οπότε με ένα γρήγορο googlάρισμα, έχεις 8500 εναλλακτικές χρήσεις για το Archos 70c Titanium.

Μετά την παραλαβή


Φωτογραφίες από το unboxing!


View post on imgur.com

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, παίδες.

Πρώτες εντυπώσεις; "Καλωσήρθατε στο 2011". Αυτή την αίσθηση μου αφήνει η συγκεκριμένη συσκευή.

Δεν ξέρω αν φταίει πως κάνω παρέα με ένα Nexus 6 και ένα Samsung Galaxy Tab PRO 8.4" με Cyanogenmod 12.1 (Android 5.1.1 Lollipop) εδώ και καιρό, αλλά το συγκεκριμένο tablet είναι αντίστοιχο των συσκευών που είχαμε πριν 4-5 χρόνια, πριν ενηλικιωθεί το Android.

Σ' αυτό το σημείο όμως, να τονίσω τον παράγοντα "το tablet κόστισε 20 ευρώ". Παρακαλώ να ληφθεί υπ' όψιν όσο διαβάζετε το παρακάτω κείμενο.

Ποιότητα Κατασκευής


Εντάξει, για 20 ευρώ δεν περίμενα να είναι καμία ταμπλετάρα κατηγορίας φτερού από μέταλλο και γυαλί. Ακόμα και στα 50 ευρώ που ήταν εκτός προσφοράς, είναι ένα αποδεκτά πλαστικό tablet. Έχει τα 'πιασιματάκια' του (είναι ένα εκατοστό πάχος περίπου, και από ένα εκατοστό bezels γύρω γύρω, μην ξεχνιόμαστε).

Τα κουμπιά της συσκευής (power, volume up/down) βρίσκονται στην κορυφή. Το Power, λες "ΟΚ, λογικό". Τα volume keys όμως, το ξερό σου τα ψάχνει στο πλάι και δεν τα βρίσκει. Άβολη η εν λόγω τοποθέτηση, αλλά συνηθίζεται.

Πες με ψείρα, αλλά με μπερδεύει το Volume up/down. Το up είναι αριστερά, και το down είναι δεξιά. Για κάποιο λόγο ο εγκέφαλός μου θα ήθελε να είναι αντίθετα.

Οθόνη


Η οθόνη είναι ευχάριστα μέτρια.

Στις 7 ίντσες, είναι IPS (με καλές γωνίες θέασης, περιέργως), φωτεινή-φωτεινή, και για την τιμή του εντυπωσιακά καλή. Τα 1024x600 pixels ανάλυσης βέβαια είναι περιορισμένα, αλλά με βάση τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ίσως είναι προτιμότερο να χρειάζεται να "σπρώξει" λιγότερα pixels το hardware. Φαντάσου να είχαμε με τόσο χαμηλών επιδόσεων CPU και RAM μια οθόνη 1280x800, ας πούμε...

Bonus points επειδή φόραγε εργοστασιακό screen protector, χωρίς σκόνη. Δεν βρίσκω όμως λόγο το αυτοκολλητάκι με τα τεχνικά χαρακτηριστικά να είναι κολλημένο στο screen protector...

Ύποπτο: το δεύτερο tablet που παρέλαβα, είχε το αυτοκολλητάκι με τα τεχνικά χαρακτηριστικά κολλημένο όοοοοχι στον protector, αλλά σε προστατευτικό φύλλο που τραβάμε αφού τον εφαρμόσουμε. Όπως στους protectors του εμπορίου, ρε παιδί μου, που βγάζεις το πρώτο φύλλο, κολλάς, και μετά βγάζεις το δεύτερο φύλλο. Δεν ξέρω τι παίχτηκε. Σφραγισμένα και τα δυο tablet με πανομοιότυπο τρόπο, παρ' όλ' αυτά.

Αργότερα διαπίστωσα, βέβαια, πως η αίσθηση και η απόκριση αφής είναι κλάσεις ανώτερη χωρίς τον protector και τον έβγαλα τον δικό μου. Στο δεύτερο tablet τον άφησα πάνω. Still, εσύ διαλέγεις.

Προχωράμε για το πρώτο power on. :)

Πρώτη εκκίνηση


Αν πρέπει να σχολιάσω την διαδικασία εγκατάστασης, είναι η γνωστή τυπικούρα:

  

  1. Περιμένεις 30" στο boot logo της Archos. GHOSTING ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?!
  2. Welcome (και διάλεξε γλώσσα),
  3. "συνδέσου στο Wifi",
  4. λίστες με επιλογές που σε μπερδεύουν,
  5. ένα License Agreement στο οποίο πατώντας Next αποδέχεσαι αυτόματα, και...
  6. "Third party applications". Install/Don't Install.



Ω ναι. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατασκευαστής έχει την ευγενή καλοσύνη να με ρωτήσει πρώτα. ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. "Don't Install" και προχωράμε στην Αρχική Οθόνη.


Επιτέλους homescreen!


 


Το UI βγάζει μια Holo-ίλα περασμένης γενιάς. Είναι μεν Android 4.4.4 KitKat, που σχεδιαστικά ήταν μεστό λειτουργικό, χωρίς κατάλοιπα του προηγούμενου design, αλλά δεν παύει να είναι outdated και παλιακό. Επομένως το interface παραπέμπει στο hardware.

Navbar με κεντραρισμένα Back, Home, και Recents κουμπιά, και Statusbar με δυο drawers, ένα για notifications που κατεβαίνει από αριστερά, και ένα για toggles που κατεβαίνει από δεξιά.

Στο desktop λίγα πράγματα, σε προϊδεάζει για μια stock εμπειρία, προδίδοντας πως η παρέμβαση της Archos είναι μηδαμινή, ίσως μέσα από 5-6 εφαρμογές της.

Όντως, το app drawer αποδεικνύει πως η Archos όντως πήρε μια stock rom και της πέταξε ένα boot logo, μερικά wallpapers, και δύο(!) μόλις εφαρμογές της (αν εξαιρέσουμε τα bloatware που κατ' επιλογήν εγκαθίστανται). Όλα τα άλλα είναι... Google. Καλό αυτό. Νομίζω.

Ρυθμίσεις και Συνδεσιμότητα


Φυσικά πρώτο πράγμα που κάνουμε αγοράζοντας οποιαδήποτε συσκευή είναι να πάμε στις ρυθμίσεις.

Απώντες το Bluetooth (κλαψ) και το GPS (ξανα-κλαψ). Βέβαια, στο Location έχει μία επιλογή: High accuracy. Και καλά χρησιμοποιεί data από GPS, Wi-Fi και mobile networks. Μόνο που η συσκευή μας δεν έχει τα δυο απ' αυτά, ας πούμε. Wtf, Archos?


Χωρίς πολλά-πολλά πάμε Security και τικάρουμε το "Unknown Sources" που θα μας επιτρέπει να εγκαθιστούμε apk που είναι εκτός του Play Store (αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του λειτουργικού, φυσικά).

  


Τρέχουμε, τώρα που το θυμάμαι, στο About tablet, κάτω-κάτω και κάνουμε ταπ-ταπ-ταπ-ταπ συνεχόμενα στο Build number μέχρι να μας πει "You are now a developer". Yay. Πάνω από το "About tablet" θα δείτε το "Deloper Optio..".



Το επισκεπτόμαστε, ενεργοποιούμε το OFF που λέει πάνω δεξιά, να γίνει ON και ψάχνουμε να κάνουμε τα εξής:
  1. USB Debugging: να έχει τικ ["ΟΚ" στο μήνυμα που μας λέει να μην το κάνουμε]
  2. Κάπου στη μέση λέει Window animation scale και από κάτω του αναφέρει "Animation scale 1x". Το αλλάζουμε σε No animation.
  3. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τα άλλα δυο scales (Transition animation και Animator duration).
  4. Τρίτη επιλογή από το τέλος, "Don't keep activities". Την τικάρουμε.*


 


*Το tablet αυτό είναι για ένα πρόγραμμα τη φορά. Το Android κρατάει στην RAM δεδομένα του προγράμματος που χρησιμοποιείς μια δεδομένη στιγμή, αλλά και δεδομένα προγραμμάτων που έχουν περάσει στο παρασκήνιο ώστε να είναι σε ετοιμότητα όταν τα χρησιμοποιήσεις. Τικάρουμε αυτή την επιλογή για να αδειάζει η RAM όταν βγαίνεις από μια εφαρμογή. Το καλό είναι πως μένει περισσότερη RAM για την εφαρμογή που χρησιμοποιείς και μόνο, το κακό είναι πως αν εναλλάσσεις δυο εφαρμογές, κάθε φορά που πηγαίνεις από την μια στην άλλη, θα είναι σαν να την φορτώνεις απ' την αρχή. Θα έχει μια καθυστέρηση από εφαρμογή σε εφαρμογή, αλλά θα είναι ταχύτερη η απόκριση στην μια εφαρμογή που είναι στο προσκήνιο. Μπορείς να μην τικάρεις την επιλογή αν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς δυο εφαρμογές ταυτόχρονα. Ανάλογα την χρήση σου.

Δεν ξεχνάμε να πάμε Wi-Fi, πάνω δεξιά το κουμπάκι με τις τρεις κάθετες τελίτσες, Advanced, Keep Wi-Fi on during sleep, και το αλλάζουμε από Never σε Always.

 


Bug πρώτο: ότι κι αν επιλέξουμε εκεί, το Wifi θα κλείνει μετά από 10 περίπου δευτερόλεπτα αφού κλείσουμε την οθόνη.

Φωτογραφία και Βίντεο


Για αρχή να αναφέρω πως το tablet έχει μόνο μια κάμερα, στο μπροστινό μέρος. Γενικά νομίζω η πίσω κάμερα είναι κάτι περιττό (αν όχι απαράδεκτο) σε tablets. Είναι άβολο και περίεργο να φωτογραφίζεις κάτι με μια συσκευή που δεν έχει αυτό το είδος χρήσης. Ξέρω ότι δεν είμαι ο μόνος που το υποστηρίζει αυτό. Αν θέλεις να φωτογραφίσεις κάτι, έχεις το κινητό σου.

Εν ολίγοις, δεν με λυπεί ιδιαίτερα που δεν έχω πίσω κάμερα στο συγκεκριμένο tablet. Με χαροποιεί, αντίθετα, που έχει μπροστινή κάμερα, σε αντίθεση με κάποια φτηνά Nokia Lumia κινητά επί παραδείγματι.

Όμως, κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται για τίποτα φακό υψηλής ποιότητας και ανάλυσης. Είναι μια υποτυπώδης αδιάφορη καμερούλα VGA ανάλυσης με πολύ κακές επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Είναι υπεραρκετή για μια-δυο βιντεοκλήσεις χαμηλής ποιότητας, πάντως. Βίντεο στα 480p.

Το application που τραβάμε φωτογραφίες και βίντεο είναι το Google Camera, με το γνωστό interface.

Εδώ, η Archos μας τρολλάρει προσθέτοντας επιλογές στις αναλύσεις φωτογραφιών και βίντεο. "Τέλεια, θα τραβήξω βίντεο σε CIF αντί 480p!"... δεν είπε ποτέ κανείς.



Σε γενικές γραμμές, η κάμερα είναι αντίστοιχη της αξίας των 20 ευρώ. Είναι απαράδεκτα χαμηλής ανάλυσης, αλλά workable αν θες να κάνεις μια βιντεοκλήση βρε αδερφέ έτσι από μαζοχισμό.

Ήχος και Μπαταρία


Στις βιντεοκλήσεις, λοιπόν, όπου τέσταρα το ηχείο, παρατήρησα πως η έντασή του είναι πολύ χαμηλή. Ακόμη και στο 100%, σε δωμάτιο με απόλυτη ησυχία θα έλεγες πως είναι απλά ΟΚ. Σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας, ακούω κανονικά στο 70% της έντασης. Για εμένα, το ηχείο θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Αλλά δεν είναι τραγικό. Λειτουργεί.

Λειτουργεί όπως και... η μπαταρία. Αχ. Αχ, η μπαταρία.

2500mAH, που λες. Είναι χάλια απ' τα χαρτιά ακόμα. Τα 2500mAh, βασικά, δεν έχω ιδέα πόση ώρα ζωής θα έπρεπε να δίνει στο εν λόγω tablet, αλλά σίγουρα του δίνει πολύ λιγότερη από όση θα ήθελα.

Πέραν του ότι κάνει ένα ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ 4ωρο-5ωρο (4:30 ώρες) από 0% σε 100% με τον φορτιστή πρίζας του, μπορείς να ξεκάνεις την μπαταρία άνετα σε μια ώρα.

Την τελευταία ώρα που το έβγαλα από την πρίζα, η οθόνη έχει λειτουργήσει 10 λεπτά με την κάμερα ανοιχτή για τα 5 από αυτά, και τραβούσα screenshots. 89%. Μπουμ.

Πέρασα μια εφαρμογή 100MB από Play Store, η μπαταρία έπεσε άλλα 8%.

Δεν ξέρω σε τι σκόπευε η Archos με τη διαχείριση της μπαταρίας, αλλά ότι κι αν ήταν, έχει αποτύχει παταγωδώς. Η μπαταρία φεύγει σε 1-2 ώρες με εντατική χρήση του tablet. Έχε το υπ' όψιν σου.

Επιδόσεις


Και μια που λέμε για εντατική χρήση... τι εντατική χρήση περιμένεις να κάνεις από τέτοιο tablet, τώρα;

Dual-core 1GHz με 512 megabytes RAM, φίλε/η μου. Δεν είναι απλά πως το multitasking είναι ανέφικτο, αλλά και πως ακόμα και το single-tasking είναι αργό και πολλές φορές ανυπόφορο.

Ήτοι, δεν παίζεις απαιτητικά παιχνίδια, γιατί το frame rate είναι μικρό ακόμα και σε μη-απαιτητικά παιχνίδια.

Αλλά και το σερφάρισμα στο ίντερνετ, είναι απλά υποφερτό. Δεν φορτώνει τις σελίδες αστραπιαία, αλλά τις φορτώνει εν τέλει. Μιλάω για τον Chrome που έρχεται προεγκατεστημένος, και λογικά με έναν Opera Mini θα στρώνει η κατάσταση στο θέμα browsing.

Για Facebook, Youtube (με βιντεάκι σε 720p που δοκίμασα, έπαιζε μια χαρά, χωρίς σπασίματα), και μια σελιδούλα στο ίντερνετ, είναι απόλυτα ικανό, αν έχεις αρκετή υπομονή και δεν το ζορίσεις.

Γενική εντύπωση


Θετικά:
+ Κόστος (20 ευρώ)
+ Φωτεινή IPS οθόνη
+ Αndroid 4.4.4 KitKat
+ Ελάχιστο bloatware
+ έχει κάμερα

Αρνητικά
- Μπαταρία
- Ηχείο
- RAM
- Όχι bluetooth
- Όχι GPS

Ετυμηγορία


Αν προσπεράσουμε το μικρό κόστος της συσκευής και δούμε καθαρά το hardware και το software, πώς συνεργάζονται και πώς αποδίδουν σε καθημερινή χρήση, τότε το tablet είναι απαράδεκτα αργό, και τα πλεονεκτήματά του είναι λιγότερα από τα μειονεκτήματά του.

Δεδομένου όμως πως μιλάμε για μια "παλιά συσκευή" σε μια εποχή που οι επιδόσεις των tablets είναι μακράν καλύτερες από το Archos 70c Titanium, τα 20 ευρώ που ξόδεψα δεν θα έλεγα πως πήγαν χαμένα.

Σίγουρα το Archos 70c Titanium δεν ήρθε να αντικαταστήσει το Samsung Galaxy Tab PRO 8.4" μου, ούτε το Lenovo A3500 της αδερφής μου (ομολογουμένως πιο "συγκρίσιμο" και σαν use case).

Είναι μια συσκευή που την αγοράζεις και την έχεις για backup, ή για πολύ λίγες και συγκεκριμένες χρήσεις.

Εγώ, λόγου χάρη, θα περάσω τα εξής:
  • Facebook
  • Messenger
  • Skype
  • YouTube
  • Dropbox
  • Feedly
  • Pocket
  • MxPlayer
  • τρία ελαφριά παιχνίδια
Μπορώ να με φανταστώ να το χρησιμοποιώ σαν tablet παραλίας (με ένα hotspot από το κινητό για πρόσβαση στο ίντερνετ), ebook reader, ή... tablet τουαλέτας.

Έλα, παραδέξου το. Κι εσύ παίρνεις το tablet στην τουαλέτα.