Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί να ξεκινήσεις blog, όμως;

[Πρώτο blog post, yay!]

Ο άνθρωπος πάντα είχε την ανάγκη να λέει αυτό που θέλει και να βρίσκει κάποιον που να θέλει να τον ακούσει. In fact, ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο.

Με αφορμή το άρθρο What Happens In Your Brain When People Like Your Facebook Status, έμαθα πως το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου μας τροφοδοτείται από πράξεις που προσπαθούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο με μια μιας πράξη επιτυγχάνεται η επιβράβευση, τόσο ο εγκέφαλός μας μάς παροτρύνει να συνεχίσουμε την πράξη αυτή. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να προβλέπει τις πράξεις αυτές που φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κοινώς, αν ποστάρω ένα status στο Facebook σαρκάζοντας έναν πολιτικό, και πάρω 50 likes (που είναι way too many για τα δικά μου δεδομένα, π.χ.), τότε εντελώς λογικά θα ξαναποστάρω κάτι αντίστοιχο αποσκοπώντας και σε αντίστοιχα likes.

Αν το σκεφτείτε λίγο, και στην πραγματική ζωή (και όχι μόνο στην ιντερνετική ζωή) κάπως έτσι λειτουργούμε. Για παράδειγμα, ντυνόμαστε καλύτερα σε έναν γάμο, δεδομένου πως θέλουμε να μας προσέξουν και να σχολιάσουν θετικά την εμφάνισή μας. Ο εγκέφαλός μας θέλει την επιβράβευση της προσοχής και των θετικών σχολίων, οπότε η έννοια μας είναι να είμαστε προσεγμένα ντυμένοι ώστε να μας προσέξουν και να μας σχολιάσουν θετικά.

Εκτός όμως από τη βιολογική μας κλίση στο να αρέσουμε, ξεκινάω να γράφω μετά από ανάγνωση αρκετών άλλων blogs όπου αναφέρονται λίστες ολόκληρες με τα θετικά του να διατηρείς blog. Επί παραδείγματι, στο "15 Reasons I Think You Should Blog" αναφέρεται πως ένα blog σε εκπαιδεύει να γράφεις πιο οργανωμένα και σε κάνει καλύτερο παρατηρητή. Επίσης, μπορεί να γνωρίσεις ενδιαφέροντα κόσμο, ή και -why not?- να βγάλεις χαρτζηλίκι ( $_$ ).

Βέβαια, όπως πολύ ωραία αναφέρουν και τα παιδιά στο άρθρο περί του "How to Start a Successful Blog Today", δεν ξεκινάς ούτε για να βγάλεις χρήμα, ούτε για να γίνεις celebrity, ούτε για να επισκέπτονται το blog σου εκατομμύρια χρήστες το δευτερόλεπτο. Το παν είναι να βρεις σαν blogger κάτι που να σε ενδιαφέρει αλλά και που να ενδιαφέρει κάποιον άλλον.

Το πιο πλήρες και πυκνογραμμένο άρθρο, κατ' εμέ, είναι το How Can I Write a Successful Blog and Get More People to Read It?" από το αγαπημένο μου Lifehacker.com. Εκεί παρατίθενται κάποια qualities που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα blog:
  1. Βρες το κοινό σου (ναι, εσύ είσαι αυτό),
  2. γράφε συνεχώς ποιοτικό περιεχόμενο,
  3. βάζε ενδιαφέροντες τίτλους,
  4. συμμέτεχε (το ήλεγξα online αυτό, έτσι γράφεται ο ενεστώτας προστακτικής) στην blogging κοινότητα (βάζε links, κάνε comments σε άλλα blogs, προσκάλεσε guest writers, κ.ά.),
  5. μάθε από το υπάρχον κοινό σου,
  6. κάνε το blog σου google-friendly, αλλά πάνω απ' όλα
  7. γράφε όπως σκέφτεσαι.
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο blog από αυτά που παρακολουθώ που να μην το διέπουν οι παραπάνω αξίες.

Γιατί να ξεκινήσεις blog, λοιπόν; Για να μάθεις να γράφεις, να μοιράζεσαι, να εκφράζεσαι, να προσφέρεις και άλλα τέτοια ιδεολογικά... Βασικά πρέπει να θέλεις να ξεκινήσεις blog, πιστεύω. Εμένα με κάνει χαρούμενο που μπορώ να σου μιλήσω (που λέει ο λόγος, lol) για κάτι που έχω διαβάσει και μου φάνηκε ενδιαφέρον.

Μην τα πολυλογώ (too late, heh): ο άνθρωπος πάντα είχε την ανάγκη να λέει αυτό που θέλει και να βρίσκει κάποιον που να θέλει να τον ακούσει.